czwartek, 19 kwietnia 2018

Grillowane pieczarki z halloumi


25 stopni Celcjusza to, według mnie, już lato, a nie wiosna. Na biurku leżą głównie książki o kuchni włoskiej, a gdy próbuję sama wymyślić jakiś przepis, to wychodzi z tego grecko-polska hybryda ;) Zaletą jest to, że nie trzeba się napracować — 5 minut krojenia, przebijania i smarowania, a potem siadamy z kieliszkiem wina i czekamy kolejne 10, aż pieczarki się upieką :) Nie trzeba ich solić, dzięki czemu puszczają mniej soków — ser halloumi jest wystarczająco słony. Jeśli lubicie surową cebulę, możecie pominąć smażenie jej, w innym przypadku wystarczy ją lekko zeszklić, dojdzie w piekarniku. 


Wpis powstał w ramach Tygodnia Pieczarkowego, który organizuje autorka blogu Mops w kuchni, oraz wspólnego gotowania wraz z Anią, Patrycją i Martynosią.

cebula średniej wielkości
2 gałązki rozmarynu
oliwa
3 ogromne pieczarki
oliwa truflowa
zielony pieprz
225 g halloumi

W piekarniku rozgrzać grill (240°C). Cebulę obrać i drobno pokroić. Z gałązek rozmarynu oderwać listki i je posiekać. Na patelni, mieszając od czasu do czasu, podsmażyć na oliwie rozmaryn oraz cebulę, aż ta ostatnia się lekko zeszkli. W tym czasie pokroić ser w kostkę, a nóżki pieczarek obciąć i drobno pokroić. 

Położyć kapelusze blaszkami do dołu, przebić je kilka razy na wylot patyczkiem do szaszłyków, a następnie posmarować oliwą. Odwrócić kapelusze, skropić oliwą truflową, posypać świeżo zmielonym zielonym pieprzem. Do cebuli z rozmarynem dodać posiekane nóżki grzybów i wymieszać. Wyłożyć masę na pieczarki i posypać kostkami sera.

Ułożyć pieczarki na ruszcie i piec przez 10 minut, aż ser się zezłoci z góry.



 Akcję Pieczarkowy Tydzień prowadzi autorka bloga Mops w kuchni.



3 komentarze:

  1. Super proste i na pewno pyszne danie! Mam w planach podobne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne. Wspaniałe na wieczór we dwoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze sera halumi, więc danie bardzo mi się podoba.
    Proszę, możesz mnie podlinkować w ramach wspólnego gotowania.
    http://czerwieniblekit.blox.pl/2018/04/Kolorowa-zupa-jarzynowa-z-pieczarkami-i-ryzem.html

    OdpowiedzUsuń